PRAKTIJKCURSUS TREKKERMECANICIEN

DIESELMOTOREN

(Afb. B 43)

 

Bij de dieselmotor hebben we te maken met de volgende punten:

1. Ontluchten. Dit is het luchtvrij maken van de brandstof weg vanaf de tank tot de verstuivers;

2. Het op tijd zetten van de brandstofpomp;

3. De verstuivers. Controleren en afstellen;

4. De gloeistroomkring.

 

 

1. Het ontluchten van het brandstofsysteem

De brandstof wordt in de tank gedaan met behulp van een speciale dieselolietrechter. Nadat de kraan geopend is, kan de brandstof via de leiding naar de toevoerpomp stromen. De ontluchtingsschroef van de brandstoffilter wordt opengedraaid en de brandstof door middel van het handpompje van de toevoerpomp in het filter gepompt. Men pompt nu zolang tot er brandstof uit het ontluchtingsschroefje komt, zonder luchtbellen. Dan wordt de ontluchtingsschroef weer dichtgedraaid en de ontluchtingsschroeven van de brandstofpomp losgemaakt. Men pompt weer met het handpompje totdat ook hier brandstof zonder luchtbellen uitkomt. De ontluchtingsschroeven worden weer dichtgedraaid.

De persleidingen naar de verstuivers ontlucht men door met behulp van een schroevendraaier onder de plunjer van de brandstofpomp de plunjer een pompende beweging te laten maken, totdat men tegendruk voelt en een krakend geluid van de verstuiver hoort. Hierbij de brandstofpomp op maximum inspuiting instellen.

 

2. Het op tijd stellen van de brandstofpomp

Bij het op tijd stellen van de brandstofpomp gaat men als volgt te werk:

a. Men draait met de slinger de krukas zover dat de eerste cilinder in compressiestand staat. Dit kan men constateren door de eerste verstuiver of gloeispiraal er uit te nemen (als de kleppen zichtbaar zijn kan men het zien aan de stand van de kleppen);

b. Vervolgens de krukas zover doordraaien dat de merktekens tegenover elkaar staan. Deze merktekens kunnen zichtbaar zijn door een inspectieopening in het vliegwielhuis, of op de snaarschijf voorop de krukas of nokkenas.

Deze tekens zijn voor diverse motoren ook verschillend.

Bij Duitse motoren F B, bij Engelse P B en bij Franse A C.

Bij een enkele motor komt op het vliegwiel een gradenverdeling voor.

Het aantal graden voorinspuiting moet dan bekend zijn. Zie fig. 1;

c. De persklep en veer van de eerste plunjer worden verwijderd en zolang bewaard in een bakje met schone dieselolie. Op de nippel van de eerste plunjer wordt een zwanehalspijpje gemonteerd. Zie fig. 2.

d. Draai nu met de hand de nokkenas van de pomp zo, dat de eerste plunjer helemaal onderin staat. Nu zal de brandstof door het zwanehalspijpje naar buiten stromen. Draai dan de nokkenas van de pomp in de draairichting heel langzaam verder tot het lekken van de brandstof uit het zwanehalspijpje ophoudt;

e. Bevestig de koppelinghelft van de pomp aan de koppelinghelft van de motor;

 

 

Blad 76a Zie hierbij Afb. B 43

 

Blad 76           Blad 76b

Inhoudsopgave

 





Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010