Zoek op deze site
Klik hier voor de Nederlandstalige startpagina van Findoldtractors.com

 

 

Onze Lanz Bulldog:

 

.
.

 

Type D3506

Bouwjaar 1950

20 PK

 

.
.

Hieronder kun je het revisieverslag lezen:

 

Revisie Lanz.

 

Het reviseren van onze Lanz Bulldog heeft nogal wat voeten in aarde gehad. In het begin waren we behoorlijk op onontgonnen terrein aan het ronddwalen, maar een bezoekje aan Lanz Lust te Lemelerveld bracht ons al redelijk snel op de goede weg. Daar wist men ons al gauw van onderdelen te voorzien en belangrijker nog, goede raad hadden ze ook in ruime mate.

We zijn niet al te hard van stapel gelopen in het begin, vooral ook omdat we graag bij onze demonstraties de Lanz wel wilden showen en natuurlijk betekende dat ook dat hij de dorskast moest aandrijven. We hebben dus alles in fases gedaan.

Voor alle duidelijkheid: we zijn Bert en Gerard en samen met de soms wijze raadgevingen van onze vader zijn we iedere donderdagavond aan het tractorren. Dit doen we in een schuur op de voormalige boerderij van onze ouders.

 

We zijn begonnen met alle gebreken in kaart te brengen;

we hebben de kop er even afgehaald en zagen toen erg heftig versleten zuigerveren,

de krukaslagers waren verrot,

de meeste olieleidingen doorgerot,

de brandstofleidingen idem dito,

we misten een luchtfilter,

de uitlaat was niets meer,

het front was ooit al eens kapot gevroren en was provisorisch gelast,

de dieseltank was lek en het benzinetankje had zelfs geen bodem meer,

de oliepomp gaf bijna geen olie en lekte erg hard,

de koppeling slipte,

de remmen misten voeringen,

de regulateur was compleet versleten, alles rammelde nogal heftig in dat vliegwiel,

de achterwiellagers waren verrot,

in de brandstofpomp had ooit pakking gezeten?

de verstuiver wilde niet meer verstuiven.

Waarschijnlijk vergeet ik nog wel het een en ander maar ik denk dat je begrijpt dat de moed ons zo nu en dan wel eens in de schoenen is gezonken en dan hebben we het nog niet eens over het plaatwerk gehad.

 

Hoe dan ook, we zijn rustig begonnen met de motor. De cilinderbus was nog goed, dus we hadden "alleen" nieuwe zuigerveren en krukaslagers nodig. We hebben daarna de brandstofpomp en de oliepomp weer goed gangbaar en lekvrij gemaakt, alle brandstof- en olieleidingen vervangen, ook de diesel- en benzinetank gedicht en zijn toen met blijde verwachting gaan proefdraaien.

De compressie van de motor was sterk verbeterd, alleen lekker lopen wilde de Lanz voor geen meter, hij liep erg onregelmatig en had de neiging om op hol te slaan. Daarom hebben we toen besloten het hele vliegwiel, waar de regulateur in huist spelingvrij te maken, dit waren erg veel nieuwe asjes en alles moest een maatje groter omdat alle gaten uitgesleten waren en dus opgeboord moesten worden. Dit is een heel lang hoofdstuk geworden omdat we in onze ijver alles te strak hadden gemaakt en de regulateur helemaal niet meer naar behoren werkte. Alle gaten hebben we moeten uitvijlen en ik weet allemaal niet wat nog meer om de regulateur weer soepeltjes te krijgen, maar gelukkig telt alleen het eindresultaat.

Helaas konden we daarna nog steeds de Lanz niet meer mooi stationair afstellen, dus besloten we er dan maar nog wat stuivers ertegen aan te gooien en hebben ook een andere verstuiver gekocht. Sindsdien is de motor voor elkaar.

Het volgende hoofdstuk was om de Lanz dan verder mechanisch op te peppen en dus is de koppeling aan de beurt geweest, we hebben de achterwiellagers vervangen, remvoering gemonteerd. Verder hebben we zo'n beetje alle bewegende delen, of opgelast of vervangen, want er zat overal erg veel speling op. Ook de glijbussen, waar de koppeling overschuift moesten worden vervangen, eigenlijk kun je wel stellen dat er niets op zijn plaats is blijven zitten tijdens deze periode. Behalve de vooras, deze was nog helemaal goed en spelingvrij inclusief fusees en voorwiellagers.

Toen we dan eindelijk zover waren, dat de Lanz mechanisch weer in orde was, begon het laatste stuk; het opknappen van het plaatwerk, het dichtsolderen van de koelblokken, spuiten en de bedrading aanleggen.

Dit alles heeft plaatsgevonden in een tijdspanne van vijf jaar, ook omdat we tussendoor natuurlijk wel de rest van het spul aan de gang moesten houden. We zijn nu klaar met de Lanz, alleen zouden we erg blij zijn als we er nog een maaibalk bij zouden krijgen, ook al omdat de gehele ophanging en aandrijving nog onder de tractor zitten. Nu is er aan maaibalken op zich geen groot gebrek, maar een linkse? Dus bij deze: als u wat voor ons weet neem dan a.u.b. contact met ons op. Onze dank zal groot zijn.

De foto's die we hebben genomen tijdens de revisie, zijn helaas niet van de allerbeste kwaliteit en ook zijn ze niet groots in aantal.... Maar goed, ik heb ze toch maar ingescand en ik vond het in elk geval wel leuk om ze weer eens te bekijken, dus wellicht geldt dat voor meerdere mensen.

Als je onderstaande link volgt, kun je ze bekijken.

Enkele foto's van de revisie

 

 

We zijn in de winter van '99-'00 begonnen met het reviseren van de Hanomag Granit. Deze tractor heeft jarenlang op de boerderij van mijn ouders al het zware werk verzet en was erg toe aan een facelift. De Hanomag is van 1963 en is motorisch nog goed, maar de rest is (was) om te huilen. Dit zal het volgende revisieverhaal op deze site worden.

Naar boven ...

 

 

 

Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010