A-27 DE VERSTUIVER.

De verstuiver is een klein, doch buitengewoon belangrijk onderdeel, omdat het verloop der verbranding in hoge mate door de min of meer volkomen werking van dit apparaatje wordt beïnvloed. Er bestaan verschillende constructies en uitvoeringen, die over het algemeen wel voor zichzelf spreken, maar toch willen wij enkele punten, die van principieel belang zijn, even aanstippen.
De taak van elke verstuiver is om in korte spanne tijds de door de brandstofpomp afgepaste, uiterst kleine hoeveelheid brandstof tot een fijne nevel te verstuiven.

Fig. 27 en 28. H.S.C.S. spiraalverstuiver.

Dit klinkt nu wel vrij eenvoudig, doch wanneer we in aanmerking nemen, dat zowel bij maximum als bij minimum kwantum brandstof de inspuiting zuiver moet verlopen, terwijl begin en einde van de inspuittijd scherp begrensd zijn, dan gaan we begrijpen, dat het niet zo simpel is en een goede verstuiver in elk geval een precisie-instrumentje is, dat fijn is afgewerkt en derhalve ook met zeer veel zorg moet worden behandeld. In nog sterkere mate dan dit bij bougies het geval is, kunnen we zeggen, dat elke motor zijn eigen verstuivertype en model heeft, waarvan niet mag worden afgeweken.
De reden hiervoor is, dat elk type verstuiver, dat wij in de praktijk ontmoeten, niet alleen als constructie op zichzelf staat, doch dat bij het ontwerp mede rekening werd gehouden met de inspuitdruk en met het type verbrandingskamer van de motor.
Gloeikopmotoren hebben een vrij lage inspuitdruk. In fig. 27 zien we een doorsnede van een H.S.C.S. spiraalverstuiver : in het verstuiverlichaam 1 is een kanaal geboord, dat bij 2 door een veerbelast kogelklepje kan worden vrijgegeven of afgesloten ; dè door de pomp ingeperste brandstof duwt het kogeltje tegen de werking van het veertje 3 in van de zitting ; terstond, zodra de druk wegvalt, wordt het klepje gesloten. De brandstof passeert het buisje 4 en wordt vervolgens tengevolge van de eigenlijke spiraal in een wervelende beweging gebracht en aan het einde van de verstuiver tot een fijne mist verdeeld. Fig. 28 geeft een gewijzigd type weer.

A-28 Ten gerieve van gebruikers van Bosch verstuivers, welke voor verschillende motoren worden toegepast, geven wij in figuur 29 een doorsnede van een der vele typen weer. Ook deze verstuiver werkt met een veerbelaste brandstofnaald. De conisch toelopende naald 150d, welke zich in het demontabele voetstuk 150a bevindt, kan de opening bij 150b geheel afsluiten. Dit geschiedt doordat de spiraalveer 154 via het staafje 152 op de naald drukt.
De spanning van de spiraalveer is door schroef 158 regelbaar; het lichten van de naald kan — door het stiftje 160 in te drukken — van buiten af worden aangevoeld. De verstuiver werkt als volgt:
De brandstof komt onder hoge druk bij 166 van de pomp af binnen en passeert een zeer fijn filtertje. Zoals we duidelijk kunnen zien, buigt het horizontale kanaal scherp naar beneden om.
De brandstofnaald 150d heeft, vlak boven de spits, een ringvormige uitsparing, waarin de brandstof toetreedt en omdat het oppervlak aan de bovenzijde van deze ruimte groter is dan aan de onderkant, drukt de brandstof de naald omhoog.


Fig. 29. Bosch verstuiver.

De uitmonding komt hierdoor vrij en de verstuiver werkt. Zodra de druk kleiner wordt dan de kracht van de veer, wordt de verstuiver positief afgesloten. Op de duur zal de brandstofnaald enige ruimte in haar geleider krijgen. Als gevolg hiervan zal een klein deel van de brandstof langs de naald weglekken.
Deze z.g. lekolie stijgt rond 152 op en wordt via een op 162 aangesloten leiding weer naar de brandstoftank teruggevoerd.

WAARSCHUWING:

Welk type of model verstuiver(s) Uw machine ook heeft, behandel ze steeds met zorg ! Boor nimmer met naalden of boortjes in de gaatjes! Rek geen veertjes op en schuur zelf geen naalden in.
Het reinigen der onderdelen moet met schone brandstof geschieden ; om verstoppingen te verhelpen, gebruike men hoogstens een stukje zacht hout. Een verstuiver kan spoedig voorgoed worden bedorven. Men wende zich liever tot een speciale vakman dan zelf te experimenteren.

Fig. 30. Lister Diesel met verstelbare compressieruimte.

A-29 VERSCHILLENDE VORMEN VAN VERBRANDINGSKAMERS.

Zoals wij reeds hebben opgemerkt, bestaat er een groot aantal verschillende vormen van verbrandingskamers en houdt het type verstuiver hiermede direct verband. Over het algemeen kunnen we de volgende hoofdtypen onderscheiden :
a) Motoren met direkte inspuiting.
Hierbij wordt de brandstof rechtstreeks in de cylinder gespoten.
b) Voorkamermotoren.
Een voorbeeld hiervan zagen we reeds in figuur 5 : een ander voorbeeld geeft figuur 30, waar we een Lister Diesel in doorsnede zien voorgesteld.
De verstuiver injecteert in een apart kamertje, dat door een kanaal met de cylinder in verbinding staat. Over het algemeen hebben deze motoren een lagere inspuitdruk dan die met directe injectie.
c) Wervelkamermotoren. (Ricardo patent).
Bij deze machines, waarvan we in figuur 31 een afbeelding geven, is een bolvormige voorkamer toegepast, terwijl het verbindingskanaal met de cylinder tangentiaal t.o.v. de bol verloopt.
Als gevolg van deze constructie treedt een zeer sterke werveling van de lucht in de bol op en wordt een intensieve menging van de brandstofdeeltjes met de lucht verkregen. Ook bij deze motoren wordt een matig hoge inspuitdruk toegepast. Zowel bij voorkamersystemen als bij motoren met Ricardokop is het voor het starten van de koude motor een vereiste, de kamer even vóór te verwarmen. Dit geschiedt langs electrische weg met behulp van de bekende gloeispiralen, welke in de beide laatste figuren duidelijk zichtbaar zijn.

Fig. 31a. Ricardo Comet Head.

Fig. 31b. Hercules Diesel.


Inhoudsopgave

volgende pagina

 

 





Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010