Nederlandse index
Homepage
English index

 

De centripetale kracht K is immersdynes
waarin m = massa in g; r = straal in cm en T = omlooptijd in sec.
Men heeft in het eerste geval dus een grotere strooibreedte dan in het tweede.
Er komt door het zojuist beschreven verschijnsel een zekere scheiding tussen grotere en kleinere deeltjes tot stand. Dit heeft geen nadelige invloed op de verdeling in langsrichting, wel op die in dwarsrichting. Het is dan ook zo, dat de meststof uit redelijk uniforme deeltjes moet bestaan. Er zal namelijk tijdens het zich van het begin tot het einde over de werpschoep verplaatsen een zekere rangschikking van de deeltjes optreden, waarbij deze elkaar onderling in hun bewegingen zullen beïnvloeden. Hoe gladder de korrels hoe minder dit het geval zal zijn. Het is dan wellicht gewenst, dat de korrels iets in doorsnede variëren en dat zij niet volkomen rond en glad zijn. De landbouwhogeschool te Wageningen is met een fundamenteel onderzoek op dit terrein bezig. Bij de kunstmest heeft men te maken met kristallen, prils en korrels. De tweede soort kan men als een zeer gladde stof met fijne korrels beschouwen. Helaas is het nog zo dat de mechanische eigenschappen niet alleen per fabriek maar zelfs tot op zekere hoogte per partij verschillen, wat een goede afstelling e.d. moeilijk maakt. Uit het bovenstaande blijkt, dat de strooibreedte niet voor alle meststoffen en voor alle strooiers gelijk is. Daar de mate van overlapping de bruikbare werkbreedte bepaalt moet men hieraan voor alle meststoffen per machine aandacht besteden.

Een centrifugaalstrooier (fig. 6, bestaat uit een voorraadbak met een inhoud van 150-300 l, waarvan de strooischijf meestal de bodem vormt. Bij sommige is de bodem een schotel, waaruit de kunstmest op de werpschijf wordt gebracht. Hier zal alleen het eerste type worden besproken. Op de strooischijf is een in de bak geplaatste roerder bevestigd. De roerder is veelal excentrisch op de strooischijf bevestigd. In de bakwand of onder de bak is een doseerinrichting aanwezig. Deze bestaat uit een eenvoudige schuif of uit twee concentrische ringen met uitsparingen, die t.o.v. elkaar kunnen worden verdraaid, zodat de uitsparingen elkaar meer of minder overlappen, fig. 7. Men kan de beide ringen gezamenlijk verstellen, zodat de plaats waar de meststof op de strooischijf komt en daarmee de werprichting verandert. Men kan daarnaast de doseeropeningen met de handel A groter en kleiner maken. Hierbij verdraait men de buitenring t.o.v. de binnenring. Bij de meeste machines kan de doseerinrichting vanaf de trekkerzitting worden bediend. Dit is o.a. nodig om nalopen van de kunstmest op de kopakker te voorkomen.
Er zijn om zonder bijstellen tot een symmetrisch strooibeeld te komen tweeschijfs centrifugaalstrooiers in de handel gebracht, fig. 8. Men kan, om kunstmest met sterk afwijkende korrelgrootte toch goed te verstrooien, de stand van de scheepen op elke strooischijf veranderen.

fig. 7-II      Doseerinrichting centrifugaalstrooier (Lely)

A. Doseerhandel
B. Schaal voor doseren
C. Vastzetbout van A
D. Gaten werpinrichting verstelling

 

Versteld men de schoepen met het uiteinde tegen de draairichting in dan zal de meststof de schoepen eerder verlaten. Dit houdt in dat deze stand voor kleffe meststoffen moet worden gebruikt. Zeer gladde meststoffen, zoals prils, verlaten de schijven zeer snel hetgeen wel eens aanleiding geeft tot een minder gewenst strooibeeld, daar de verstelmogelijkheid van de schoepen hierop niet is berekend.

pendelstrooier
fig. 9

De pendelstrooier werkt met een heen en weer gaande strooipijp, die zijn kunstmest uit de voorraadbak krijgt. De zwaaibak waaraan de strooipijp is bevestigd draait om een centrale as, fig. 10. Onder in de voorraadbak zit als bodem een niet heen en weer gaande plaat met drie gaten. Daaronder zit op de zwaaibak een verstelbare plaat met eveneens drie gaten. Men kan de openingen door verdraaien van de onderste plaat groter of kleiner maken. De kunstmest valt door de gaten in de zwaaibak en komt vandaar in de strooipijp, die de kunstmest wegslingert.

fig. 8-II Tweeschijf centrifugaal strooier (Amazone)

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina