Nederlandse index
Homepage
English index

 

In de grote tweerijige voorraadrooiers, en ook in sommige verzamelrooiers worden tegenwoordig z.g. beitelscharen gemonteerd.
Beitelscharen hebben het voordeel dat door het groter aantal openingen ze minder gauw verstoppen, fig. 20. Bovendien zal er met beitelscharen in het algemeen minder grond worden opgenomen. Soms worden de scharen aan de zijkant begrensd door twee grote schijven, fig. 24.
Deze schijven gaan door de aanraking met de grond draaien. Het bijeenhouden van de aardappelrug wordt door deze zijdelingse begrenzing bevorderd. Over het algemeen zullen hierbij minder aardappelen langs de zijkanten van de rooischaar gemorst worden dan bij andere schaartypen.
Tweerijige machines hebben soms twee afzonderlijke scharen, voor elke rij één, soms ook is de schaar over de volle breedte van de machine aangebracht. Dit is dan, of een tweedelige schaar, of een meerdelige beitelschaar, fig. 25.

 

 

staafroosterkettingen

Bij vrijwel alle gangbare aardappelrooimachines komen een aantal verschillende roosterkettingen voor. We onderscheiden hierin in hoofdzaak vier typen. De eerste machines waren aanvankelijk alle uitgerust met de z.g. Hoover kettingen, fig. 26. Dit type ketting komt thans nog vooral voor in de Engelse machines, en soms alleen bij de lichte transportkettingen die voor de afvoer van de aardappelen zorgen. Dit type is echter later in vele machines vervangen omdat ds slijtage te groot was en omdat door de haken meer kans op beschadiging bestond.
Een gangbare roosterketting is dan verder de rollenketting zoals deze op enkele Nederlandse machines wordt toegepast, fig. 27. Dit is over het algemeen een stevige zware ketting waarvan de staven gemakkelijk kunnen worden verwisseld. Dit type kettingen wordt o.m. toegepast op de Nederlandse BAV-rooiers. Nog weer een ander kettingrooster komt voor op de Nederlandse Krakei aardappelrooiers. Hierbij zijn telkens 2 of soms 3 staven aan elkaar gelast. Deze roosterdelen worden aan elkaar verbonden door sterke open stalen schakels, fig. 28. Ook bij deze kettingroosters kunnen de afzonderlijke delen gemakkelijk worden verwisseld.
De thans meest voorkomende kettingroosters die in de tegenwoordige aardappelrooimachines worden toegepast zijn die waarbij de roosterstaven geklonken zijn op tevoren gerekte kanvasriemen. Deze hebben het voordeel dat ze niet gemakkelijk beschadigen en dat ze vrij goedkoop kunnen worden vervaardigd. Ze hebben het nadeel dat ze moeilijk te repareren zijn indien de riemen ernstig worden beschadigd, fig. 29. In zo'n geval zal soms de gehele ketting moeten worden vervangen.

fig. 24-X Beitelschaar met draaiende schijven aan de
               zijkanten

fig. 25-X Dubbele en meerdelige beitelschaar voor
               tweerijige rooiers

fig. 26-X Hooverketting

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina