Nederlandse index
Homepage
English index

 

fig. 18-X Schema Veenkoloniale aardappelrooier

Een van de machines nl. de Strebo Unicum heeft de zeefkorf vervangen door een grote iets achterover hellende zeefmat. Al deze rooimachines rusten op twee wielen die voorzien zijn van dikwijls uitzonderlijk brede luchtbanden.
De Strebo Unicum, fig. 19, is een eenrijige machine waarbij de aardappelrug wordt opgenomen door een tweedelige iets holle schaar. De diepteregeling van de schaar wordt verkregen door de instelling van een voor de schaar aangebrachte diabolovormige rol. Achter de schaar wordt de aardappelrug overgenomen door een vrij korte zeefketting bestaande uit staven die op de einden in elkaar zijn gehaakt.

Vanaf deze opvoerketting komen de aardappelen op een grote rondlopende zeefmat die iets achterover helt. Met deze zeefmat wordt het loof buiten de machine gebracht en de grond verder uitgezeefd. De aardappelen rollen tot de achterkant van de zeefmat en worden daar omhoog- en afgevoerd. Daartoe zijn hier een aantal rubber dwarsschotjes aangebracht. Langs een aldaar aangebrachte glijgoot worden de aardappelen op een meegetrokken wipkar of wagen gebracht.

fig. 19-X Schema Sterbo Unicum

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina