Nederlandse index
Homepage
English index

 

fig. 110-I      Deelbare onkruideg (Schoonland)

 

    

fig. 112-I    Losse stalen tand    fig. 113-I    Gegoten schalm
                  van kettingeg                             kettingeg

 

 

fig.111-I       Onkruideg aan opklapbaar raam

kettingeggen

samenstelling

Kettingeggen bestaan uit driehoekige schakels. Deze kunnen losse tanden hebben, maar zij kunnen ook één gegoten geheel met de schakel vormen. De losse of gegoten schakels, fig. 112 en 113, hebben onder een tandlengte van 3 cm en boven een van 4,5 cm. De punt is aan de ene kant scherp, aan de andere rond en stomp. Kettingeggen worden aan een trekstang getrokken.

werking

De kettingeggen volgen alle oneffenheden van de grond. De meer of minder intensieve werking wordt bepaald door de eg voor- of achteruit, met de onderkant of met de bovenkant te gebruiken. Kettingeggen met gegoten symmetrische schalmen kunnen slechts in één richting worden gebruikt.

gebruik

Kettingeggen worden vooral gebruikt voor het vlakslepen van molshopen en voor het bestrijden van mos in weiland. Ook worden zij wel achter andere eggen gebruikt voor het vlakslepen bij het zaaiklaar maken van bouwland in het voorjaar.

bijzondere typen

De bijzondere typen kunnen in twee groepen worden ingedeeld:
a. Werktuigen, die hun werking aan de grondkrachten     ontlenen;
b. Werktuigen met aftakasaandrijving.

werktuigen, die hun werking aan de grondkrachten ontlenen

Bij deze werktuigen neemt de intensiteit tot bepaalde grenzen toe als er sneller gereden wordt. Dit geldt zowel voor de roterende eggen als voor die, welke in schommeling of trilling worden gebracht.

roterende eggen

Als eendelige eg heeft dit type een cirkelvormig raam met meerdere rijen tanden en als meerdelige eg een achthoekig raam met één of twee rijen tanden, fig. 114. Bij de eendelige eggen die een zuiver verticale as hebben, staan de tanden stekend en onder een hoek op de voortbewegingsrichting, indien de bevestigingsbalk in die richting staat. In het eerste kwadrant en in een klein deel van het tweede wordt hierdoor een component van de grondkracht benut, die evenwijdig en tegengesteld gericht is aan de trekkracht, waardoor de eg gaat draaien.

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina